top of page

Over ons

Over ons

Al jaren verzet het CDA zich tegen de steeds verdere uitbreiding van betaald parkeren in onze gemeente. Zo werd betaald parkeren uitgebreid naar Paddepoel, Selwerd, De Hoogte, Coendersborg, De Wijert-Noord, Corpus den Hoorn en Hoornse Meer zonder draagvlak te onderzoeken.

 

Onze voorstellen

  • Het CDA is altijd tegenstander van uitbreiding geweest. Maar ook na de uitbreiding hebben wij ons blijvend ingezet voor bewoners en ondernemers die last hebben van het betaald parkeerbeleid. Zo is er op initiatief van het CDA een maatschappelijke parkeervergunning gekomen. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente. Door de uitbreiding van betaald parkeren liepen vrijwilligers, mantelzorgers en leraren tegen hoge parkeerkosten aan. Dit belangrijke werk mag niet belemmerd worden door hoge parkeerkosten. De maatschappelijke parkeervergunning zorgt voor een oplossing voor dit probleem.

  • Het CDA vindt het belangrijk dat betaald parkeren op draagvlak kan rekenen bij bewoners. We hebben gezien dat het op enorme onvrede kan rekenen als betaald parkeren zonder draagvlak wordt uitgebreid. Zo verzamelden de bewoners van Hoornse Meer ruim 1000 handtekeningen om duidelijk te maken dat zij tegen betaald parkeren waren. Door draagvlakonderzoek te doen zou dit gemeentebestuur laten zien dat zij waarde hecht aan de stem van inwoners over hun eigen buurt.

  • Wij vinden dat de ongelijke tarieven tussen de tweede en derde schil oneerlijk zijn. Daarom dienden wij een motie in om te onderzoeken hoe deze tarieven rechtgetrokken konden worden. Deze motie werd breed gesteund. Helaas is er nog niks van terechtgekomen. Wij roepen het college daarom op te zorgen dat de tweede schil niet langer meer betaalt dan de derde schil.

  • Wij pleiten voor flexibel inzetbare bezoekersuren. Daarnaast vinden wij dat bezoek ontvangen niet nog moeilijker of duurder mag worden. Of je nou verjaardagsvisite ontvangt of wil dat opa en oma op hun kleinkinderen kunnen passen: bezoekersuren passen bij een sociale gemeente. Ook daarom zijn we tegen het uitbreiden van betaald parkeren tot in de nacht en op zondag.

  • Wij willen dat bewoners van "randwijken" als Hoornse Meer niet opgezadeld worden met de onnodige kosten van betaald parkeren. In Utrecht geldt in woonwijken enkel van maandag tot en met vrijdag van 6 tot 11 uur 's ochtends betaald parkeren. Zo houd je de plekken voor de bewoners, maar zadel je ze niet op met de kosten. Groningen zou hier een voorbeeld aan moeten nemen.

  • Geen verhoging van het kortparkeertarief in Haren. Het zogenoemde "harmoniseren" valt voor de dorpen die sinds 2018 bij de gemeente Groningen horen, helaas vaak de verkeerde kant op. Nu betalen bezoekers 1,40 voor het kortparkeren. Als het aan het gemeentebestuur ligt wordt dit straks 2,70. Onze fractie vindt het onuitlegbaar om het tarief bijna te verdubbelen.

bottom of page